Иван Влъчков: Исках да карам и да трупам опит, а станах и шампион

Иван Влъчков: Исках да карам и да трупам опит, а станах и шампион

Иван Влъчков спечели титлата в серия Туринг от националния шампионат на затворен маршрут. 17-годишният пилот с Хонда Сивик, който кара и в националния шампионат по картинг в KZ2, спечели втория манш на Писта Бургас и кръг преди края на сезона има аванс от 63 точки пред Стоян Апостолов. Така той е недостижим и още в първия си сезон със състезателен автомобил успях да спечели първото място. За това как премина сезонът за него, пилотът на KA-2 Рейсинг сподели пред karting.bg.

Спечели титлата в клас Туринг още в първия си сезон като автомобилен пилот. Това ли ти бе целта преди началото на годината?

– Целта на сезона беше да се науча първо да управлявам автомобил, тъй като не бях карал такава състезателна кола. Исках да опитам нещо по-различно от картинга. Баща ми предложи да започна да се състезавам с коли. Както винаги казах добре и всичко започна. Идеята беше просто да караме и да трупаме опит. Като класиране не съм си поставял чак такива цели. Всеки иска да е първи, но няма как това да се случи.

 – Кое беше най-доброто ти състезание през сезона?

– Според мен най-силните ми карания са две. На писта Дракон в първия кръг, където се завъртях и от последен станах първи. И в отминалия кръг в Бургас, където във втория манш от последен 11-и станах първи. (Иван стартира от дъното заради счупване на полуоска и отпадане в първия манш).

 – Разкажи повече за последното състезание в Бургас. Как успя от последен да спечелиш?

– Казах си, че трябва да стигна до подиума и „раздавах” газта максимално на цялотo трасе. Не ми беше трудно да изпреваря толкова коли, тъй като в картинга караме на сантиметри един от друг, а тук караме на метри. И изобщо не беше проблем.

 – А кое беше най-трудното ти състезание?

– Всички бяха трудни, защото карах на съответните писти за първи път. Може би най-тежко бе във Велико Търново, където се запали колата. Там отново се опитах да наваксам изоставане. Беше си стресиращо, тъй като за първи път ми се случи подобно нещо и да видиш колата ти как гори.

 – Кой ти беше най-сериозният съперник през сезона?

– Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик). Той кара като 20 годишен (Стоян е на 67 г.), изобщо не му личат годините. Той бе най-голямата ми конкуренция и му благодаря за това.

 – Кой ти оказваше най-голяма подкрепа през сезона?

– Целият отбор КА-2 Рейсинг, баща ми Стамен, майка ми Светлозара и сестра ми Алекс, които са постоянно до мен. Затова съм им много благодарен. Благодаря и на Константин Маршавелов, който ме прие в отбора си, както и не механика ми Ивелин Терзиев-Фичо. Той е уникален човек и изпипва колата до последния милиметър. Иска всичко да е перфектно. Колата винаги беше на 100%. В много от състезанията съвети ми даваше и многократният шампион от миналото с моята кола Цветан Илиев. Казваше ми къде да внимавам и за какво да се оглеждам на пистите, на които бе карал и той.

 – Какви са ти плановете и амбициите за 2017 г.

– Нека да мине и последния кръг. Тогава ще му мислим. Аз искам да продължа да се състезавал с автомобили, защото ми харесва. Когато има време ще ходим и на картинг състезания. Но приоритет ще са ми колите.