Ивон Симеонова – Българското момиче в австрийския шампионат

Ивон Симеонова – Българското момиче в австрийския шампионат

Ние в karting.bg винаги сме смятали, че българските картинг пилоти всъщност са много добри. Нищо, че у нас в последните години няма добри условия за практикуването на този спорт, а преобладават скандалите извън пистата. Поредното доказателство за уменията на нашите състезатели е Ивон Симеонова. Още един наш герой зад граница, който показва на малчуганите в Австрия какво може зад волана. Едва 7 годишна, тя завърши на 3-о място в клас Микро Макс за 2017 г.

Ивон и е родена на 26 август 2010 в Австрия, Виена. Дъщеря е на известния наш състезател по картинг и пилот във Формула Естер от близкото минало Иво Симеонов.  Една на една година тя сяда в картинга на братовчедка си Тереза, която тренира от 6 годишна. Явно й е харесало, защото започва да се интересува от коли, блъскащи се колички, а е сядала и зад кормилото при баща си на истинска кола. Влюбва се в скоростта и няма страх от нея още от малка.

Ивон (вляво) с малкия си брат Симеон и баща си Иво

„Чаках да стане на 4-5 години за да и взема неин картинг, като нямаше за нейната възраст и й взех по-голям – DR SRG от клас Микро Макс, който й дойде малко голям, разказва баща й Иво – Няма да минавам в подробности какво е задължението на всеки родител към детето му, но аз съм се занимавал само с този спорт и исках да го предам на децата си, без значение дали ще поемат по този път или не. Исках все пак нещо да научат за управлението на автомобила.“

На 6 годишна възраст Ивон започва да тренира на писта като първата й тренировка е в Хасково през юли 2016. Преди това само я учат на полигон да спира и тръгва. Момичето кара 3 пъти по 5 дена, след това се прибира в Австрия, където трябва да започне училище. Започва да учи в нормално частно училище.

През зимата баща й подготвя друга рамка на картинга за сезон 2017 и така започва нейния път в картинг спорта. Тренира в сряда, събота и неделя всяка седмица на писта Speedworld (Bruck a.d Leitha, NÖL), която е с 3 конфигурации и там се провеждат състезанията. Шампионатът се провежда на 3 писти в страната и още няколко състезания извън страната – най-често Унгария и Италия.

След това идва време и за същинския сезон. Ивон пропуска първия кръг, въпреки че получава разрешение от главния комисар, като баща й не я пуска да кара защото смята, че не е достатъчно подготвена. В следващите 4 състезания обаче тя взема две победи и едно 3-о място, Тъй като пропуска още едно състезание обаче завършва 3-а в крайното класиране за класа Ротакс Мини Макс, като единствената представителка на дамите.

Баща й оценява класирането като много добро. Не е имало натиск и поставяне на цели преди сезона. За тази година целта е Ивон да стане по-зряла, да има по-малко страх и да бъде в челото, като семейството й планира участие във всички кръгове.

Ивон кара с номер 27. Извън пистата Ивон обича да твори, да рисува, да кара колело, да плува, да се катери. Изобщо мъжко момиче е и няма много кукли. В училище е отличничка.