Лора Христова – доказателството, че не само мъжете са добри пилоти

Лора Христова – доказателството, че не само мъжете са добри пилоти

Картинг писта „Пауталия”, град Кюстендил, месец май 2011 г., поредното състезание от българския картинг шампионат. След квалификацията в клас Мини БГ пилотът с номер 44 Лора Христова беше наказана да стартира последна – от 14 място. Но това определено не сломи духа й, а я мотивира допълнително. Очертаваше се интересна надпревара. Стартът беше даден и Лора полетя напред.

За десетина обиколки тя успя да изпревари 12 състезатели и завърши на второ място! Лора показва своя талант и страхотно каране във всяко състезание, а след като през 2012 г. премина от клас Мини БГ (от 7 до 9 г.) в Мини (от 9 до 12 г.) и спечели първата си шампионска титла. Това бе отражение на положените усилия.

Лора Христова е на 14 години (родена е на 6 февруари) и е привлечена от всякакви моторни превозни средства. Преди да открие картинга, иска да кара мотори, а впоследствие и АТВ, но родителите й били уплашени от опасността. За нейна изненада обаче на осмия си рожден ден получава един необикновен подарък – картинг. Тя веднага го подкарва на пистата в родния си град Плевен и открива удоволствието, което носи карането. След това Лора дебютира в третия кръг на националното първенство по картинг за 2010 г. в класа на най-малките – Мини БГ.

Първото й състезание е в Кюстендил и както всички начинаещи, тя и отборът й имат само основни познания за техниката и състезанията. Въпреки че разполага само с един тренировъчен ден преди надпреварата, Лора завършва пета, от деветима пилоти, с равен брой точки с четвъртия.

В дебютната си година тя зае пето място в Мини БГ, а през 2011 г. завърши втора в Академията за млади пилоти и трета в Мини БГ.

През 2011 година младата състезателка показва, че има и умения да кара на мокро трасе. Състезанието отново е в Кюстендил и само за 2 обиколки Лора се откъсва пред втория с цялата старт-финална права. Надпреварата е прекратена поради множество инциденти. През същата 2011 Лора придобива допълнителен опит с участието си на международно състезание в Румъния.

2012 година не започна добре за нея. Имаше технически проблеми, но във втората половина на сезона нещата си дойдоха на мястото и Лора успя да спечели титлата. Сезонът беше прекрасен, обобщава Лора. – Имаше моменти, в които бяхме тъжни, защото не на всяко състезание всичко се получаваше така, както искахме да се получава. В крайна сметка завърши много добре и сме много щастливи заради това.”

През 2013 г. тя се класира на 3-о място в класа си Мини с една победа в Кюстендил, като пред нея се наредиха шампиона Христо Пенов и Алекс Златанов. На същото място завърши и за 2014 г., зад Алекс Златанов и Александър Димитров.

Родителите са тези, които подкрепят кариерата на младата състезателка, а картинг спортът е скъп и за съжаление идва момент, в който част от пилотите осъзнават, че трудно биха продължили напред, защото колкото по-нагоре се изкачват в класовете, толкова е по-скъпо.

За жалост Лора не участва в шампионата с пълна програма през 2015 г. в Ротакс Макс Юниор, а се съсредоточи върху първенството на Румъния. И дали ще кара у нас през идния сезон също не е ясно.

През годините Лора видимо се изгради като силен, упорит и уверен млад човек, доказателство за което е желанието й да се състезава с повече пилоти, за да се подобри още. Тя е лъчезарно момиче, чието излъчване и жизненост зареждат човек с положителна енергия.

„Доста хора мислят, че картинг спорта не е натоварващ, но това далеч не е така, казва Христова. – Физическата подготовка е част от подготовката за всяко състезание, дори и за пилотите от по-малките класове. Имало е момчета и момичета, които са карали, но са се отказали. Родителите им ги е страх. Те си мислят, че като караш картинг когато пораснеш ще караш бързо. Всъщност когато караш картинг или подобен моторен спорт, ти разбираш каква е опасността и не смееш да повтаряш тези грешки отново.”