Макси Колев, Ахчиев и Тончо Стефанов караха в Открития ден на спорта в Хасково

Макси Колев, Ахчиев и Тончо Стефанов караха в Открития ден на спорта в Хасково

Макси Колев, Борис Ахчиев и Тончо Стефанов участваха в Открития ден на картинг спорта, който се проведе в събота в Хасково. Той бе организиран в шампиона в Националните картинг серии в клас Ротакс Сениор Любомир Маринков. Тримата караха машините на Маринков от същия клас – Интрепид и Прага.

Колев (на снимката вляво) е на 14 г. от Чирпан. До сега е участвал само в ренталски състезания, където има няколко подиума. На тестовете той беше с баща си Петко Колев, двукратен републикански шампион по картинг от 90-те години в тогавашния пионерски клас.

За Ахчиев това беше втори пореден тест. Той кара и миналата седмица в Открития ден на спорта, който също се проведе в Хасково. Борис направи 5 сесии по 20 обиколки с Прагата. Условията на пистата бяха много по-добри в сравнение от миналата седмица и Борис остана доволен от сцеплението на картинга и от постигнатите резултати.

Макси кара Интрепидa. Той също направи 5 сесии. Първата сесия очаквано започна много зле с голяма нестабилност и несигурност на пистата. Дори се наложи Маринков да го спре извънредно за допълнителни инструкции. Макси обаче много внимателно се вслуша в инструкциите му и още във втората сесия започна много точно да ги изпълнява.

За негово голямо учудване и за голяма радост на баща му, Макси много бързо свикна с картинга и с пистата. В третата сесия той започна да показва и скорост, стабилност и сигурност в карането си, въпреки не най-добрите настройки на картинга за тази писта. В четвърта и пета сесии вече беше истинско удоволствие за Любо и баща му да наблюдават как пилотира Макси.

Колев показа също много добра физическа подготовка. През цялото време нямаше никаква умора, въпреки горещото време. Според Маринков с още много малко тренировки Макси ще бъде готов да влезе в реално състезание, което остана да бъде обмислено от него и баща му.

Третият участник беше Тончо Стефанов на 27 г. от Хасково. Той направи една не пълна сесия, защото много бързо се умори и се прибра в бокса. Той също не беше карал състезателен картинг до сега. И по неговите думи това е нещо, което той не си е представял, че ще е толкова трудно. И че толкова бързо може се случват нещата и да се реагира. Тончо обаче изрази желание да участва отново в изпитания на това трасе.