Марти Стоянов втори и в Бопфинген, Германия

Марти Стоянов втори и в Бопфинген, Германия

Мартин Стоянов се отвърди като вторият най-бърз в своята категория Спорт 125. Това стана на състезанието от шампионата на Капелен Трофи в Бопфинген, Германия. Въпреки че това беше нова писта за него, още в съботата Марти показваше много конкурентни времена. В неделя на тренировката той записа второ време, и това потвърди наблюденията от събота, че само Рамон фон Рор е побърз от него.

Квалификацията не се разви оптимално обаче. В най бързата си обиколка Стоянов попадна в трафик и след това пикът на гумите беше отминал. Така Марти се класира четвърти, но беше спокоен, че ще си пробие път напред от втора редица. Така и стана. Още на втория завой Марти изпревари един съперник, а на втората обиколка още един. Така зае второто място в първото състезание.

Във второто състезание Мартин стартира 2-и и завърши 2-и. Той дори прецени, че не може да подържа темпото на лидера, а пък третият не е достатъчно бърз и върна газта, за да пази гумите си за последното състезание и завърши спокойно втори.

Във третото състезание Марти отново беше втори през цялото време. Този път третия и четвъртия бяха много близко и когато Марти се поизмори дори опитаха атаки. Бързо обаче стана ясно, че той спира много късно и е много труден за изпреварване.

Във финалната обиколка, когато Марти имаше комфортна преднина от около секунда пред третия и всичко изглеждаше спокойно изведнъж на предпоследния завой той загуби темпо. Оказа се, че се е скъсало жилото на газта! Марти все пак завърши по инерция и дори добута карта си до финалната линия, като загуби много позиции. Kрайното класиране за деня се определя от точките събрани от трите състезани и въпреки лошия късмет в последния манш Марти завърши деня втори с точка пред третия.

Това е трето поредно второ място за него и докато преди той се радваше на подиумите сега е тотално фокусиран върху това да намали разликата до Рамон фон Рор който доминира този сезон. На снимката на подиума Мартин беше единствения без маска, защото тя не е задължителна за децата до 12 години. До финала на шампионата остават още два уикенда във Весул, Франция и Уолен, Швейцария. Там Марти ще трябва да работи сам с отбора си, защото неговият баща и механик Мирослав Петков ще бъде на други състезания.