Марти Стоянов на подиума в Х30 Senior

Марти Стоянов на подиума в Х30 Senior

Мартин Стоянов завърши втори в своя клас Х30 Senior на състезание в Лис за Капелен Трофи, проведено на 15 август. Това е много голям успех за българския пилот, който е само на 11 години и за първи сезон е в тази категория.

В свободната тренировка той записа 7-о място. Във квалификацията бе 4-и, на 0.3 сек от пола, като беше доволен от карта и екипът му не промени нищо за състезанието.

Първият манш премина успешно, като Марти успя да заеме второто място още от първия завой и го запази до края, като и подобри времето си от квалификацията с 0.2 сек, както и в предишното състезание в Левие.

Във втория манш Марти потегли от първа редица , но стартът беше малко хаотичен и той загуби една позиция. Стоянов не успя да изпревари втория до края.

Във финала Марти направи добър старт и зае второто място като го запази до края, обграден от местните пилоти на екипа на Суис Хътлес, за който това е домашна писта, а заводът за шаситата им се намира до пистата!

„Доволни сме че вървим във правилна посока, каза бащата и механик на Стоянов – Мирослав Петков. – Смятаме, че подиумът е заслужен, като това е второ състезание на Марти в клас Senior и общо четвърто със голям карт.“

След Капелен Трофи се проведе състезанието 24 Runden със рента картове и награда часовник “Сертина”. Тук Марти беше в машина, с която има много повече опит и записа полпозиция, рекорд на трасето за ренти и победа, която дойде след чудесна битка със неговия стар съперник от Швейцарската Картинг Лига – Ян Бауман.