Мартин Стоянов откри сезона с победа

Мартин Стоянов откри сезона с победа

Мартин Стоянов откри сезона си в картинга с победа на “ Пролетна Купа “ в Италианския град Ала ди Тренто. Състезателният уикенд за екипа на Стоянов започна в събота в 3.00 след полунощ, когато той се отправи към Ала. А в 9.20 вече Марти беше излязъл за първата тренировка.

Времето беше слънчево, около 15 градуса, а темпото му беше много добро още от самото начало. Неделята започна с буря, заради която програмата закъсня, но когато пистата отвори, Марти беше първия на наводненото трасе. Във втората тренировка той записа също първо постижение. По време на обеднената почивка дъждът спря и изгря слънце.

Изглеждаше, че по повечето от завоите започва да се появява суха линия, но правата беше още много мокра. Екипът на Стоянов обаче беше единственият, който реши да рискува с гуми за сухо! Първите пет обиколки бяха много трудни за Мартин, докато успее да накара гумите си да работят. Накрая обаче той записа най добро време със 1.8 секунди пред втория. Така той продължи рекорда си когато вали или условията са смесени винаги да е на полпозишън.

Полуфинала не се разви точно както се искаше на Марти и неговият баща и треньор Мирослав Петков , макар Стоянов да направи добър старт и да водеше четири обиколки. Изглежда гумите му прегряха и той загуби скорост и беше изпреварен след оспорвана борба.

Така на финала той трябваше да стартира втори . Марти беше с най старите гуми, а във същото време неговия карт бе с 18 кг. по тежък от този на основния му съперник. Българският пилот обаче отново направи добър старт и поведе. След шест обиколки Леон Брунер успя да го изпревари и двамата започнаха битка като няколко пъти си разменяха местата.

Това позволи на третия да се залепи за тях . Във втората половина изглеждаше че състезанието се успокой, но Марти беше направил своята преценка, че за да спечели трябва да изпревари във последната обиколка. Макар той да успяваше да изпревари Брунер по завоите, последният след това винаги си връщаше водачеството на дългата старт финална права с по-бързия си карт.

Така в последната обиколка Марти приготви своята атака. Три завоя преди края атакува и изпревари Брунер, а боричкането между двамата помогна на третия да се залепи към тях. Тримата излязоха от последния шикан почти заедно. В крайна сметка Стоянов финишира първи с 0.057 сек пред Леон (около половин метър) и 0.075 пред третата Ема, която също направи чудесно състезание.