Оспорвани битки в 3-ия кръг на София Картинг Ринг

Оспорвани битки в 3-ия кръг на София Картинг Ринг

Веселин Паунов от екипа на Pausilev Racing спечели 3-ия кръг от любителския шампионат по картинг на София Картинг Ринг, организиран със съдействието на Shell Helix. Надпреварата е част от Sodi World Series (SWS), като в този кръг участие взеха 49 пилоти, които предложиха оспорвани битки. След проведени 4 квалификации, всяка по 7 минути, се състояха и 4 полуфинала. Най-бързите трима от всеки стигнаха до големия финал А – общо 12 пилоти.

От полпозишън стартира най-бързият от квалификациите Георги Попчев, следван от Паунов, който е бивш професионален пилот от клас Rotax. Веско вървеше плътно зад него и към средата на дистанцията успя да го изпревари на един ляв обратен завой. До финала двамата вървяха плътно един след друг, но Паунов удържа лидерството и спечели.

Трети завърши Димитър Гайдов. Първите трима плюс записалия най-бърза обиколка за целия кръг получиха наградите на Shell – туба масло Shell HelixUltra (на 4-ата снимка). Във финал B победител стана Димитър Цолов, който е баща на шампиона на България в клас Мини БГ – Никола Цолов.

След това се състоя и т.н. суперфинал. В този финал участваха 12-те пилоти, постигнали най-бързи обиколки в хода на финалите, но стартиращи в обратен ред – този с 12-о време първи, този с 11-о втори и т.н. така Паунов трябваше да потегли последен, но се бори здраво и стигна до 6-ото място. Първите три места заеха Румен Паунов, Димитър Димитров и Марсело Сартори от Бразилия. В надпреварата участие взе и шампиона в клас Rotax – Кристиян Христов, като само 0.009 сек не му достигнаха да влезе в суперфинала.

Шампионатът се организира за втора година и се състои от общо 10 кръга, като всички се провеждат на София Картинг Ринг. В първите 9 от тях целта на всеки състезател е да се класира в първите 20 във временното класиране, за да продължи и в последния кръг – т.н. „Голям финал”. В него натрупаните точки до момента се анулират и крайното класиране се определя според постигнатия резултат във въпросния финал.

А той ще се проведе на 21 май и ще бъде няколко пъти по-дълъг спрямо останалите състезания. Победителят ще спечели пътуване до пистата Монца за Гран при на Италия от Формула 1 с покрити всички разноски. Вторият и третият в класирането ще спечелят тест със състезателен картинг KZ 2 с 48 конски сили на трасето в Кюстендил.

Оставащите състезания до края на сезона:

4-и кръг: 12 февруари
5-и кръг: 26 февруари
6-и кръг: 11 март

7-и кръг: 26 март