Победи за Минков, Върбанов, Янков, Стефановски и Костов в 4-ия кръг за 2023 г.

Победи за Минков, Върбанов, Янков, Стефановски и Костов в 4-ия кръг за 2023 г.

През изминалия уикенд на пистата Пауталия се проведе 4-ия кръг от националния шампионат по картинг (БФК-НКС). Надпреварата бе организирана от Картинг клуб Кюстендил и се проведе при слънчево и много горещо време.

Заради жегата вчера квалификационни хийтове нямаше, а решетките днес се сформираха от класирането в квалификациите за време. Също заради много високите температури днес състезанията се проведоха по-рано.

Тъй като пилотите в клас No Gear Open бяха по-малко – 3, те караха заедно с тези в Rotax Senior. Победата взе Слави Минков, който спечели и двата манша днес, като бе първи и в общото подреждане от 2-те категории. Втори в класа стана Йосиф Тошков, следван от Илия Димитров.

Тримата пилоти в No Gear Open на подиума

В Rotax Senior борбата беше много оспорвана. Победата взе Виктор Върбанов, който се завърна на пистата след повече от 1 година отсъствие. Дългото прекъсване обаче не му личеше. Във втория манш той спечели убедително в класа, а в първия манш Върбанов се измъкна невредим след инцидент между Калоян Генов и Самуил Иванов.

Заради случилото се между последните двама Генов отпадна с доста повреди по картинга, а същото се случи и с Юлиян Димитров, който не успя да избегне инцидента пред него и след удар повреди карта си. Юли също не бе карал в състезание от миналата година, но и на него също не му личеше. Той го показа във втория финал, където завърши 2-и и е 5-и в общото подреждане.

Призьорите в клас Rotax Senior

Трети във 2-ия манш се нареди Самуил Иванов, който трудно удържа позицията си в края с много износени гуми. Това му осигури 2-ото място в класирането за кръга в Senior. Местата на подиума допълни дебютантът Михаел Лукич, който се възползва от инцидента във финал 1 и стана 2-и.

В клас Rotаx Junior първи успех за сезона записа Илиан Янков. Той стартира от втора позиция, но още в първия финал пое лидерството и до финала натрупа преднина спрямо първия на грида Димитър Колев. След много технически проблеми със спирачките и загуба на мощност през уикенда, до 3-ото място стигна Петър Шингов. Той трябваше да потегли последен.

Първите трима в категория Rotax Junior

Във второто състезание Шингов бързо се изкачи на 2-ото място след старта, но нямаше нужната скорост, за да настигне и атакува Янков, който спечели манша и кръга. Пловдивчанинът стана 2-и за кръга, а Колев 3-и след не толкова силен втори манш (4-и в него, зад Радослав Воденичаров). Ради e 4-и, а Максим Скендеров и Божидар Първанов 5-и и 6-и с равни точки.

В категория Minimax победител стана Стефан Стефановски. Пилотът от Северна Македония спечели и двата манша днес, като и в двата зад него финишира Деан Дамянов. За втория Дамянов обаче получи 3 сек наказание за настъпване на бялата линия и това го прати 4-и. Въпреки това той зае 2-ото място в подреждането за кръга с равни точки с Калоян Балабанов. Последният бе класиран 3-и в двата манша.

Подиумът в Minimax

Топ 5 в общото класиране в този клас допълниха две дами – Венцислава Ганчева и Никол Димитрова, а 6-и се нареди Кристиан Зинков, който показа скорост и направи най-бързи обиколки и двата манша днес. Едва 7-и остана Калоян Гьошев, който направи много силен втори манш и се класира 2-и, но в първия бе дисквалифициран за съкращаване и опасно връщане на трасето, и навлизане в насрещното движение.

В Micromax убедителна победа и 4-а поредна за сезона постигна Макс Даниел Костов. В първия финал близо до него бе Никола Рангелов, а във втория разликата между двамата беше много по-голяма в полза на Макс.

Почетната стълбичка в Micromax

Местата на подиума допълни Милен Бахчеванов след силен 2-и манш, в който изпревари Виктор Антов в края, а Димитър Станков (3-и в манш 1) излетя от трасето в битката с Рангелов за 2-ото място.

Самуил Иванов и Илиан Янков ще участват съответно в класовете Rotax Junior и Rotax Senior в предстоящото голямо международно състезание Rotax MAX Challenge International Trophy, което ще се проведе на Льо Ман в периода 26-29 юли.

Следващия 5-и кръг от националния шампионат на България пък ще се проведе на 8-10 септември на пистата Серес в Гърция.

Крайни класирания по класове от 4-ия кръг за сезона в Кюстендил: