Стоянов, Мелиса, Благоев и Колев с успешен първи ден в новото картинг училище

Стоянов, Мелиса, Благоев и Колев с успешен първи ден в новото картинг училище

Успешно премина първият ден за ново картинг училище в България. Първия ден се проведе вчера (27 юли) на пистата Пауталия в Кюстендил. Училището е основано от шампиона в Националните картинг серии в клас Rotax Senior Любомир Маринков.

В първия ден участие взеха 4-има пилоти – Мартин Стоянов, Мелиса Мехмед, Лъчезар Благоев и Макси Колев. Те караха с машини Интрепид и с учебния Бирел. Всички се представиха много добре, като спазиха правилата за безопасност. Никой от пилотите дори не се завъртя.

Мартин Стоянов по принцип е малък за този клас машина – на 10 г. Той освен това за първи път кара състезателен картинг от клас Rotax. Но въпреки това се справи много добре и преодоля некомфортното си положение в машината заради по-малкия си ръст. Трябваше му малко време да свикне и да научи пистата. След това поддържаше почти едни и същи времена.

Маринков с Мартин Стоянов и Мирослав Петков

Направи 4 пълни сесии – около 80 обиколки, без да се умори, въпреки горещото време. Мартин кара основно учебния Бирел, като направи една сесия с картинга на Снежана Илиева (която също бе на пистата с баща си Цецо Илиев) от клас Mini. На пистата беше бащата на Марти – Мирослав Петков, който е и негов механик, треньор и спонсор.

Мелиса е на 15 г. и бе по-бавна, защото беше предпазлива. Също за първи път кара машина от Rotax, като беше зад волана на учебния Бирел. Досега бе карала само ренталки предимно в Бенковски. В края тя започна да дава повече газ. Имаше прогрес, желание и хъс. За първи път кара на пистата в Кюстендил, като завърши с около 60 тура за деня. Също не показа умора, въпреки жегата. Тя възнамерява да продължи да участва в картинг училището.

Благоев е на 20 г. Досега имаше опит основно с ренталски картинги и по-малко със състезателна машина. Той направи общо 2 сесии. Едната със SRG машината на Тодор Илчев, другата с Бирел. Илчев подкрепи идеята за училището, като помагаше на Маринков през целия ден.

Колев е познат от участието си в Откритите дни на картинг спорта, организирани от Маринков. Караше през цялото време Интрепида. Макси  навъртя 4 сесии по около 20 обиколки. Правеше много постоянни като време обиколки. Той ще продължи с тренировките, като целта му е да участва в състезание през есента.

След края на деня Маринков заяви, че е останал доволен от проведеното обучение. Той е видял желание у пилотите да покажат какво могат и да продължават да карат и да тренират. По думите му те са показали напредък, а целта на училището се оправдава, като дава възможност за развитие.