Първи открит ден на картинг училището за 2021 г.

Първи открит ден на картинг училището за 2021 г.

При слънчево, топло и тихо време вчера (6 февруари) се състоя първият открит ден на картинг спорта у нас за 2021 г. Той беше на пистата Пауталия в Кюстендил, като включваше и занимания в картинг училището на Любомир Маринков.

Сред участниците беше Калина Николова, която миналата година започна обучението си за картинг пилот с машина от Rotax Senior. Сега тя усилено продължава подготовката си за предстоящия сезон тази година въпреки, че все още няма официално обявени дати на състезанията през сезона у нас.

Калина Николова (на преден план)

В началото на деня пистата беше студена и хлъзгава, но присъствието на доста пилоти спомогна за бързото натрупване на грип и по-късно започна да държи добре. Калина започна предпазливо и малки промени в настройките на картинга я затрудниха в началото, но бързо свикна с разликите и след това осезателно вдигна темпото.

Тя навъртя повече от 150 км. на пистата в седем пълни сесии. Николова остана доволна от ползотворната тренировка, в която показа стабилно поведение на картинга и по-висока скорост.

Георги Дончев и Варсано

По случай откриването на новата учебна година беше поканен и взе участие Данаил Варсано. Той премина и завърши пълния курс за пилоти в картинг училището през 2019 г., като тогава взе участие в състезанието за Балканската купа към екипа на Маринков. Дани завъртя повече от 60 обиколки в три сесии с шаси Intrepid, като показа стабилност и висока скорост.

Първи тестове, както за годината, така и с новата за него машина Praga за клас Junior направи и Калоян Генов. Той остана очарован от поведението на новото шаси и от динамиката на двигателя Evo. Калоян ще участва в клас Rotax Junior през тази година. “Не съм очаквал толкова голяма разлика между двата картинга, новия е много по-лесен за управление и с него се чувствам много по-стабилен и уверен”, сподели Калоян след края на тестовете.

Калоян Генов

Първи тестове за сезона и първи за клас Rotax Senior направи Люсиян Савов. До миналата година той се състезаваше в Junior. Сега ще е в по-горния клас, като ще кара основно в Централно-европейския шампионат. Първото състезание там е на 12-14 март в Унгария.

С машина от новия за него клас Rotax Junior тестовеи обиколки въртеше и македонският пилот Васил Апостоловски. От кралския клас KZ изпитания в Кюстендил направиха Георги Дончев, Павел Лефтеров и Александър Гълъбов-Санде. Последният кара за удоволствие, като от миналата година спря да се състезава.